3 Ağustos 2008 Pazar

Buca Belediyesi'nin 15 Yıllık Hizmet Özetleri

A: PROJELER

1- 1994 -1999 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler
- Buca Gölet
- Buca Ege Organize Giyim Sanayi (BEGOS)
- Forbes Sevgi Yolu
- Belediye Sarayı
- Çevik Bir Meydanı
- Cumhur Asparuk Meydanı

2- 1999-2004 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler
- Mevlana Heykeli
- Nostalji Sokakları
- Yedigöller
- Kültür Merkezi
- Roman Sevgi Yolu

3- 2004-2008 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler
- Tenis Kulübü
- Kadın Aktivite Merkezi
- Kültür Sarayı
- Geçici Barınma Merkezi
- Engelliler Parkı
- Kreş ve Etüt Merkezi
- Güzel Sanatlar Mesleki Eğitim Merkezi
- Gediz Sevgi Yolu

4- Yapımı Devam Eden Projeler
- Atatürk Rölyefi
- Spor Vadisi
- Yörük Ali Efe Heykeli ve Rekreasyon Alanı
- Bülent Ecevit Heykeli ve Rekreasyon Alanı
- Doğal Yaşam Parkı (Safari Park)

5- Hazırlık Aşamasındaki Projeler
5a- Çim Meydan

6- Çeşitli Nedenlerle Yapılamayan ya da Vazgeçilen Projeler
6a- Yüzme Havuzları
6b- Kapalı Pazaryeri ve Otopark
6c- Şirinyer Metropolitan Aktivite Merkezi

7- Diğer Projeler
7a- Alternatif Yollar
7b- Disneyland
7c- Yaylacık Kent Yenileme

B- KISA KISA BELEDİYE

1- 1994 -1999 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler

1a- Buca Gölet

1b- Buca Ege Organize Giyim Sanayi (BEGOS)

1c- Forbes Sevgi Yolu

1d- Belediye Sarayı

1e- Çevik Bir Meydanı

1f- Cumhur Asparuk Meydanı

BUCA GÖLET
Başkan Mimar Cemil ŞEBOY'un projelendirdiği Buca Gölet, 140 Bin m2 alanda kuruldu. Buca Gölet Tesisleri içerisinde toplam 1250 kişi kapasiteli iki adet restoran, göletin ortasında ada şeklindeki yapısıyla 350 kişilik kafeterya, düğün salonları, gölet bar, yaz aylarında konser, tiyatro ve diğer etkinliklere mekan olan amfi tiyatro, piknik alanı, şehrin bunaltıcı havasından uzaklaşmak isteyenlere sunulan hobi bahçeleri, seyir terasları, çocuk oyun setleri, market, hayvan padoğu otopark diğer hizmet noktaları yer almaktadır.

BEGOS
Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve Buca Belediyesinin katkılarıyla 1996 yılında kuruldu.
Türkiye'de tekstil ihtisas organize sanayi bölgesi olmasıyla bir ilkede imza atmıştır.
Bölgemizde 138 adet konfeksiyon fabrikası yapılması hedeflenmektedir. Konfeksiyon imalatı üzerine kurulmuş ve kurulacak olan fabrikalar çevre kirliliği yaratmayan, kimyasal atık vermeyen modern işletmelerdir.
Organize Sanayi Bölgesinde mevcut durumuyla 3500 kişiye iş istihdam sağlamakta ve yıllık 85.000.000 euro ihracat yapılmaktadır.
138 fabrika faaliyete başladığında istihdam edilecek kişi sayısının 40.000 civarında olacağı ve yıllık 1.000.000.000 Euro'luk ihracat yapılması beklenmektedir.

FORBES SEVGİ YOLU
Buca Belediye Başkanı Cemil ŞEBOY, Buca'da alışveriş mekanlarının bulunduğu bir alan yaratmak için, Forbes Caddesinin yaklaşık 1 km'lik bölümüne, metropolün en görkemli Sevgi Yolunu yaptı.
Günün geç saatlerine kadar açık kalan Sevgi Yolu'nda; oturma grupları, havuz, akan dereler, canlı hayvan barınakları gençlerin kültürel etkinlikler yapabileceği mini amfi tiyatro ve göz alıcı ışıklandırma sistemi yer alıyor.

BELEDİYE SARAYI
Yaklaşık 4 senede bitirilen Belediye Sarayı, farklı yerlerde hizmet veren belediye birimlerini tek çatı altında toplayarak vatandaşa hizmet kolaylığı sğlamak amacıyla projelendirildi.
Belediye'ye ait 5175 m2'lik arsaya, 3730 m2 bodrum taban inşaat üzerine 1250 m2 olarak yapılan Belediye Sarayı, 13 kattan oluşmaktadır.
Giydirme cephe tekniği ile yapılan binada 6 adet asansör bulunmaktadır. Isıtma ve soğutulması fankoin sistemle yapılan binanın tüm birimleri güvenlik gerekçesiyle kamera sistemiyle denetlenmektedir.

ÇEVİK BİR MEYDANI
2.500 m2 alan üzerinde konumlandırılan ve 15.000 kişi kapasiteli Çevik Bir Meydanı, ulusal bayramlarımızın kutlandığı tören alanıdır.
Atatürk ve çevresindeki çocukların resmedildiği heykellerin bulunduğu meydana Bucalı olması sebebiyle Çevik Bir'in adı verilmiştir.

CUMHUR ASPARUK MEYDANI
Buca Dokuzçeşmeler olarak adlandırılan ve DEÜ İktisat Fakültesi'nin önündeki alan yeniden yapılandırılarak meydan haline getirilmiştir. Meydanın tamamlanmasından sonra bu alana Buca'da doğup büyümüş Cumhur Asparuk'un adı verilmiştir.

2- 1999-2004 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler

2a- Mevlana Heykeli

2b- Nostalji Sokakları

2c- Yedigöller

2d- Kültür Merkezi

2e- Roman Sevgi Yolu

MEVLANA HEYKELİ
Buca'nın en yüksek yeri olan Tıngırtepe'ye, 20 dönümlük arazi üzerine, kaidesiyle birlikte 25 m boyunda Mevlana Heykeli dikildi. Dikildiği tepeyle birlikte yer seviyesinden 75 metre yüksekliğe ulaşan Mevlana Heykeli İzmir'in büyük bir kesiminden görülebiliyor.
Yamaçlara semazenler yerleştirilen rekreasyon alanı içinde ayrıca, kafeterya, yürüyüş yolları ve oturma grupları yer alıyor. Geceleri de lazer ışıklarıyla aydınlatılan Mevlana Heykeli, İzmir gecelerine farklı bir güzellik kattı. Yılın muhtelif zamanlarında, İzmir Konyalılar Derneği ile ortaklaşa, semazen gösterileri düzenleniyor.

NOSTALJİ SOKAKLARI
Buca Belediyesi ilçenin ilk yerleşim alanlarından olan “Yaylacık Mahallesi” nde “Nostalji Sokakları” projesini hayata geçirdi. Yapılan düzenleme ve restore çalışmaları ile eski Türk geleneklerinin yaşatılması amaçlandı.
Düzenleme yapılan sokakların duvarlarına renkli tuğlalarla estetik güzellik verilirken, elektrik, telefon kabloları yer altına alarak yolları parke taşı döşeyip, loş ışık saçan aplikler koyuldu, mahalle çeşmesi yapıldı, dikilen çiçek ve ağaçlarla, küçük renkli oturma gruplarıyla sokaklar yaşayan ve yaşanan mekanlar haline getirildi.

YEDİGÖLLER
Yedi gölün birbirini tamamladığı 1 km'lik vadiye işlenen sosyal alanlarının yer aldığı “Cennet Vadisi Yedigöller” 2003 Yılında hizmete girdi.
Gölün içine inşa edilmiş restoran, sanatçılar sokağı, fast-food restoran, açıkhava diskosu, yürüyüş yolları ve gösteri alanlarıyla tüm ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde düzenlendi.
Yedigöller; kule köprüsüyle iki yakanın ulaşımına da hizmet vermektedir.

KÜLTÜR MERKEZİ
Buca Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan Hacı Davut Fargoh isimli Levanten evi, Belediye Sarayı'nın yapılmasından sonra restore edilerek Kültür Merkezi haline getirildi.
Merkezde Buca Belediyesi tarafından düzenlenen kurslar gerçekleştirilmekte ayrıca sergi salonları ile sanatseverlere hizmet vermektedir.

ROMAN SEVGİ YOLU
Buca Belediyesi, Göksu Mahallesi'nde oturan roman vatandaşlar için sevgi yolu yaptı.
Roman vatandaşların kendine özgü yaşam tarzını yansıtan sevgi yolu projesinde, 1km. uzunluğundaki sokakta alt yapı çalışmaları, PTT, elektrik, su ve kanalizasyon sistemleri yer altına alındı. Aydınlatma aplikleri takıldı. Romanların eğlencelerine cevap verebilecek çapta amfitiyatro yapıldı. Ve sokağa klarnet, darbuka, keman çalan ve raks eden roman heykelleri yerleştirildi.

3- 2004-2008 Yılları Arasında Hizmete Açılan Projeler

3a- Tenis Kulübü

3b- Kadın Aktivite Merkezi

3c- Kültür Sarayı

3d- Geçici Barınma Merkezi

3e- Engelliler Parkı

3f- Kreş ve Etüt Merkezi

Güzel Sanatlar Mesleki Eğitim Merkezi

3g- Gediz Sevgi Yolu

TENİS KULÜBÜ
Buca Belediyesi tarafından tenis sporunu sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla yapılan Tenis Kulübü ve Sosyal Tesisleri açılışı 02 Eylül 2006 tarihinde yapıldı.
Yavuz Sultan Selim Caddesi'nde toplam 13 bin metrekarelik alan üzerinde konuşlandırılan Tenis Kulübü'nün yapımına 2002 yılı Kasım ayında başlandı. Tesislerin kortlar, sosyal tesis binası ve çevre düzenlemeleriyle birlikte Buca Belediyesi'ne maliyeti ise yaklaşık 3 milyon 350 bin YTL oldu.
Tesiste 6 adet standart ölçülerde sert zeminli kort, bir adet antrenman kortu bulunuyor. Ayrıca tam teşekküllü bir fitness salonu, soyunma odaları, kapalı otopark, sauna, havuzlu kafeterya, yüzme havuzu toplantı salonu, 300 kişilik balo salonu ve restorant tenis sporuna gönül verenlere hizmet edecek.

KADIN AKTİVİTE MERKEZİ
İzmir'de, Buca Belediyesi tarafından sadece kadınların yararlanması için yapılan kadın aktivite merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlar tarafından düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Buca Belediyesi'nin Şirinyer semtinde eskiden İmar Müdürlüğü olarak hizmet veren binasında gerçekleştirilen restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla hayata geçirilen kadın aktivite merkezinde, içinde internet bölümü de bulunan bir kütüphane, bir adet yüzme havuzu, kafeterya, spor salonu, oyun salonu, eğitim, seminer ve sergi faaliyetleri için kullanılabilecek çok amaçlı salon ile güzellik salonu ve sauna bulunuyor.

KÜLTÜR SARAYI
Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmişte Eshot garajı olarak kullanılan ve mülkiyeti Buca Belediyesi'ne ait 15 bin metrekarelik alana inşa edilen Kültür Sarayı için açılış hazırlıkları devam ediyor.
Bünyesinde Nikah Salonu, tiyatro salonu, sergi salonu, büyükten küçüğe 4 adet cep sineması, dijital kütüphane, idare birimleri ve nikah memurları için ayrılmış odalar bulunan Kültür Sarayı'na nikah memurları taşınarak hizmet vermeye başladı.
Bütün birimleriyle hizmete girdiğinde Buca'da yapılacak kültürel etkinliklere evsahipliği yapacak olan tesisin iç döşemesi yapılıyor.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZİ
İlçenin Kuruçeşme Mahallesi'nde yapılan Geçici Barınma Merkezi iç döşemesi ile birlikte tamamlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.
Toplam 2 bin 350 metrekare kullanım alanına sahip 4 katlı projede aynı anda 72 kişi barınabilecek.
Kapasite artırım esnekliği bulunan Geçici Barınma Merkezi ile, çeşitli sebeplerle sokakta kalan vatandaşların gıda ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

ENGELLİLER PARKI
Bu parkın yapımında, engelli vatandaşlarımızın rahatça dolaşabileceği, engelli çocuklarımızın rahatça oyun oynayabileceği özürlü çocukların ailelerinin bilgi alışverişinde bulunarak, en çok ihtiyaç duydukları konularda birbirleriyle iletişim kurma imkanı bulacakları bir yer amaçlanmıştır. Mevcut Şirinyer parkında hayata geçirilen bu proje ile onların daha huzurlu bir yaşam sürmeleri hedeflenmiştir. Bu parkın Şirinyer merkezde 8.300m² alanda yapılmasının nedeni, projenin kolay ulaşılabilecek otobüs, dolmuş olanağı olan bir yerde bulunmasıdır.
Engelliler Parkında görme engelliler için, özel tuvaletler, ortalama 200 m²kapalı alanlı yetişkin engelli eğitim merkezi, 155m² kapalı çocuk engelli eğitim merkezi yapılmıştır. Resim ve elişi salonu, grup çalışma ve aile eğitim salonu, öğretmen odası gibi bölümler yapılmıştır.
Parkın içinde bir bölümde ayrılan boyama duvarı ile yaratıcılıklarını ortaya koyarak hoş vakit geçirmeleri planlanmıştır.
Ayrıca Park içinde 1 adet sentetik buz paten pisti yapılmıştır. Paten pisti ortalama 200m² alana oturmaktadır. Güneş ve yağmurdan etkilenmeyi önlemek amaçlı paten pistinin üstü Uzay sistem Çelik Çatı ile kapatılmıştır.
Proje, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

KREŞ VE ETÜT MERKEZİ-GÜZEL SANATLAR VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
Buca Belediyesi'nin projelendirdiği ve Eylül 2006'da inşaatına başlanan Kreş ve Etüt Merkezi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.
İki katlı olarak inşa edilen Kreş ve Etüt Merkezi, Buca'da çocuklara yönelik sosyal aktivitelerin yeni merkezi olacak.
Kreş ve Etüt Merkezi'nin üst katı Güzel Sanatlar ve Mesleki Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek.
1.700 m2 hizmet alana sahip proje kapsamında; ilk katında kreş, uyku odası, oyun odası ve 4 sınıf yer alıyor. Güzel Sanatlar ve Mesleki Eğitim Merkezi olarak planlanan üst katta ise çok amaçlı gösteri salonu, idari odalar ve 13 sınıf bulunuyor. Toplam 17 sınıfla hizmet verecek merkezde, gelenler her türlü hizmetten yararlanabilecek.

GEDİZ SEVGİ YOLU
Forbes Sevgi Yolu'nun çevresine verdiği sosyal ve ticari hareketliliğin Gediz'de de yakalanması amacıyla Gediz Sevgi Yolu projelendirilmiştir.
676/14 Sokak, pazaryeri olarak kullanılan alan ve çevresi, düzenlenerek Buca halkının zevkine uygun, yürüyüş, dinlenme ve alışveriş mekanı haline getirilmiştir.
Bu proje yaklaşık 4.830m² alana oturmaktadır. Zemin, taban tuğlası ve washbeton, pergole birimleri andezit kaplanarak sevgi yolu güzel bir görünüme kavuşturulmuştur.
Ayrıca 1 adet süs havuzu ile anfi tiyatroda proje yer almaktadır.
Sevgi yolunun 2 adet giriş kapısı kemerli bir mimariye sahiptir.
Gediz Sevgi Yolu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

4- Yapımı Devam Eden Projeler

4a- Atatürk Rölyefi

4b- Spor Vadisi

4c- Yörük Ali Efe Heykeli ve Rekreasyon Alanı

4d- Doğal Yaşam Parkı (Safari Park)

ATATÜRK RÖLYEFİ
Buca Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkiinde Yeşildere çevre yoluna hakim tepede kayaların şekline uygun yaklaşık 40 mt. yüksekliğinde Büyük Önder Atatürk'ün rölyef çalışması püskürtme beton tekniği ile yapılacaktır. 2006 yılı sonunda başlanan çalışmalara 2007 yılında da devam edilmiştir. Mask Türkiye'nin ve dünyanın en büyüğü olmakla birlikte, çalışmalar sırasında bu tür bir işte ilk olarak uygulanacak yöntemlerle de adından söz ettirecek.
Projenin sanat danışmanlığını Prof. Dr. Cengiz Çekil yapıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk maskının heykeltraşı ise Harun Atalayman.
Buca'ya bağlı Çaldıran Mahallesi'nin Yeşildere Çevre Yoluna bakan kayalıklar üzerine yaklaşık 40 m yüksekliğinde, 3 boyutlu olarak konuşlandırılacak heykelin yapımı devam ediyor.

SPOR VADİSİ
Buca Belediyesi tarafından projelendirilerek ihale edilen Spor Vadisi'nde çalışmalar devam ediyor.
Yaklaşık 39.052,81 m2. alanda inşa edilen Spor Vadisi Projesi kapsamında; FIFA standartlarında 105 x 68m ebatlarında sentetik çim örtülü futbol sahası ve tamamı kapalı tribünler, 25x45m ebatlarında 1 adet halı saha, 2 adet basketbol sahası, demontable tribün bulunan 60x90m ebatlarında bir adet futbol sahası, genişliği 2 m uzunluğu 600 m olan koşuyolu ve 300 araçlık otopark bulunmaktadır.

YÖRÜK ALİ EFE HEYKELİ VE REKREASYON ALANI
Buca Belediyesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından İstiklal Madalyası sahibi Yörük Ali Efe'nin, heykelini dikiyor.
Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Ege Bölgesi Aydınlılar Derneği'nden gelen, Yörük Ali Efe'nin heykelinin yapılması ve adına park düzenlenmesi talebini kabul ederek bir proje hazırladı. Yörük Ali Efe'nin heykeli 4 m boyunda olacak.
Efeler Mahallesi Koşutepesi'ne dikilecek heykelin yanı sıra, buradaki eski yel değirmeni de restore edilerek Yörük Ali Efe'ye ait fotoğraf ve dokümanın bulunacağı bir yer haline getirilecek. Değirmenin yanına bir de kafe yapılacak."

DOĞAL YAŞAM PARKI (SAFARİ PARK)
Buca Belediyesi tarafından Kaynaklar mevkiinde yapılan Doğal Yaşam Parkı'nda (Safari Park) yürütülen çalışmalara Orman mevzuatından kaynaklanan sebeplerden dolayı ara verildi.
450 bin metrekarelik alanda arazi temizliği, su sondajı, yolların yapımı gibi teknik çalışmaların büyük bir kısmı tamamlanmış durumda. Doğal yaşam parkı'nda hayvanlar için ayrılan en küçük parsel 3 bin m2 olarak şekillendirildi.
Yasal mevzuatın izin vermesi durumunda kısa bir sürede tamamlanacak olan Doğal Yaşam Parkı örnek bir proje olarak göze çarpıyor.

5- Hazırlık Aşamasındaki Projeler

5a- Çim Meydan

ÇİM MEYDAN
Buca Belediyesi Spor Vadisi projesinden sonra taşınacak olan şehir stadının yerine eşi benzerine rastlanmayan “Çim Meydan” için çalışmalara başladı.
Evka 1 ile Egekent arazisinde Buca Belediyesi tarafından projelendirilen Spor Vadisi'nin yapımı sürüyor. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in her türlü destek sözü verdiği Proje kapsamında yer alan yaklaşık 6000 kişilik stat tamamlandıktan sonra, yapılacak protokolle tesis Beden terbiyesine devredilecek. Devir işlemlerinden sonra eski stat yıkılarak mevcut meydan ile birleştirilecek. Sıkışan trafiğin rahatlaması için öncelikle yol ve kavşak çalışmaları yapılacak. Böylece Buca trafiğinin kanayan bir yarası da tedavi edilmiş olacak.
Yeni meydan zeminin çimden oluşması ise bu projenin en büyük özelliklerinden birisi olacak.
Eski stadın meydana dönüştürülmesi için gerekli imar plan değişikliği Buca Belediyesi Meclisinde görüşülerek karara bağlandı. İnşası devam eden yeni stadın hizmete girmesinden sonra proje çalışmaları start alacak.

Hiç yorum yok: