4 Ağustos 2008 Pazartesi

BUCA-ŞİRİNYER HATTINDA NOSTALJİK TREN

Ulaştırma Bakanlığı Buca’da atıl durumdaki tren yoluna İstanbul Beyoğlu’ndakine benzer nostaljik tramvay yapılmasını istedi
Ulaştırma Bakanlığı, Buca’nın Aliağa-Menderes hafif raylı sistem hattıyla birlikte atıl kalan Buca’nın Eğitim Fakültesi’nden başlayarak Şirinyer’e kadar uzanan tren yoluna nostaljik tramvay yapmaya karar verdi.Binali Yıldırım’ın teklifi
Aliağa-Menderes hafif raylı sistemi projesiyle birlikte atıl kalacak olan Buca Tren Yolu’nu Büyükşehir Belediyesi yeşil alan olarak, Buca Belediyesi de yol olarak değerlendirmek istiyordu. Ulaştırma Bakanlığı ile 2 ay önce görüşme yapan Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’a Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım buraya bir nostaljik tramvay yapılmasını teklif etti. Bu teklifi sıcak karşılayan Başkan Şeboy atıl durumda olan tren yolunun bu sayede değerleneceğini ve bitmesiyle birlikte bu alanın Beyoğlu’na benzeyeceğini söylüyor.
Beyoğlu gibi olacak
Ulaştırma Bakanlığı’nın nostalji treni teklifini sıcak karşıladıklarını söyleyen Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, “Burası şuanda atıl durumda duruyor. Zeminimizde hazır. Buca Eğitim Fakültesi’nden, Şirinyer’e kadar bir nostalji tramvayını Ulaştırma Bakanlığı Buca’ya kazandıracak. Bende buranın çevre düzenlemesini yapacağım. Nostalji tramvayının bir yanını yürüyüş yolu, bir yanını ise bisiklet yolu olarak düzenlemeyi düşünüyorum. Orası tam kentin merkezi. Tramvay tam Eğitim Fakültesinin olduğu yerden başlayacak, Forbes çarşısı ile birleşecek. Buca’ya çok farklı bir hava katacak” diye konuştu.
İşletmesini İZBAN yapacak
Buca’nın tren yolunda nostaljik tramvay ile ilgili etütlerin yapıldığını söyleyen TCDD bölge müdürü Sebahattin Eriş, “Bu alana 2700 kilometre uzunluğunda bir nostaljik tramvay yapacağız. Şuanda projelerini bekliyoruz. Tramvay’ın başlangıç noktası Buca Eğitim Fakültesi olacak, en sonunda da Şirinyer’de metro istasyonu ile birleşecek. Tramvayın geçtiği alanda 3 durak olacak. İşletmeciliğini de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin ortak olduğu İZBAN gerçekleştirecek” şeklinde görüşlerini belirtti.

Kaynak: Yenigün Gazetesi'nden Alınmıştır

Hiç yorum yok: